Ghee / Ghi / Klarnat smör

Ghee, som också stavas ghi, är detsamma som smörolja och klarnat smör där all vätska, mjölkingredienser och orenheter har avlägsnats. Ghee består till största delen av korta mättade fettsyrekedjor och har en mycket hög flamtemperatur, vilket gör ghee till en vinnare för matlagning i höga temperaturer.

Ghee är rik på smörsyra som också är ett kroppseget ämne, vilket en frisk kropp med goda bakterier i tarmarna tillverkar genom att bakterier omvandlar fibrer till smörsyra. Smörsyra skyddar mot virus och cancer. I västerländsk medicin kan tillskott av smörsyra ges för att behandla Crohn’s sjukdom.

Ghee innehåller även en del omättade fettsyror, omega 3 och 9 samt vitaminerna A, D, E och K.

Ghee är en av basingredienserna – den ses näst intill som en universalmedicin – i den ayurvediska läkekonsten. Ghee används bland annat för att stärka en svag matsmältning, motverka förstoppning och som smörjmedel för leder och tarmar.

Ett utmärkt ayurvediskt råd är att börja dagen med ett glas ljummet vatten blandat med ca 1 tsk ghee. Drick och vänta minst 10 min innan frukosten intas. Denna dryck kan utökas med de kryddor som du behöver just nu, tex:

För matsmältningen

  • lite mald svartpeppar, och/eller
  • lite riven färsk ingefära

Vid förkylning

  • 0,5-1 tsk gurkmeja, och/eller
  • 0,25-1 tsk mald ingefära

Helt nygjord ghi i glas

Helt nygjord ghee upphälld på glasburk. Förvara så mycket som du förbrukar på 10 dagar i rumstemperatur och resten i kylen. Ghee håller längre än datumet som anges på smörpaketet. Det går utmärkt att göra ghee på smör som närmar sig utgångsdatum och sen behålla gheen i ytterligare en-två månader.

ghi i glasburk med en sked i
Ghee / Ghi / Klarnat smör
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 2
Betyg: 4.5
You:
Rate this recipe!
Ghee som används dagligdags ska stå i rumstemperatur (i kylen är den stenhård). Den mängd du använder under ca 10 dagar kan stå framme, resten ställs i kylen.
Förberedelsetid
2 min
Tillagningstid Passiv tid
5 min 2 tim
Förberedelsetid
2 min
Tillagningstid Passiv tid
5 min 2 tim
ghi i glasburk med en sked i
Ghee / Ghi / Klarnat smör
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 2
Betyg: 4.5
You:
Rate this recipe!
Ghee som används dagligdags ska stå i rumstemperatur (i kylen är den stenhård). Den mängd du använder under ca 10 dagar kan stå framme, resten ställs i kylen.
Förberedelsetid
2 min
Tillagningstid Passiv tid
5 min 2 tim
Förberedelsetid
2 min
Tillagningstid Passiv tid
5 min 2 tim
Ingredienser
  • 250 g osaltat smör helst eko och osaltat, men det funkar även med vanligt normalsaltat smör
Portioner:
Instruktioner
  1. Lägg smöret i ett rostfritt enlitersmått. Ställ det mitt i ugnen, med över- och undervärme på 50-80° C.
  2. Låt smöret stå tills det blir alldeles klart och gyllene gult, vilket tar ca 1,5-2 tim. Orenheterna lägger sig i botten på kärlet. Eventuellt salt i smöret lägger sig på toppen.
  3. Ta ut kärlet. Lyft bort eventuellt saltlager från toppen. Sila sedan gheen genom ett kaffefilter (gärna ett av nylon), utan att bottensatsen kommer med. Häll upp på burk.