Friskvård – för vem, när, varför?

När du är i bra balans känner du vad som är rätt för dig – rätt mat smakar gott, fysisk aktivitet känns lätt och sinnet känns tillfreds på ett skönt positivt sätt. När du är i obalans råder det motsatta. Mitt syfte med powerforlife.se är att erbjuda dig en plattform med konkreta tips och kunskap om hur du kan komma bättre i balans, får starkare immunförsvar och mer energi i ditt liv.

Friskvård – för vem, när, varför?

Du är inte sjuk, men känner att energin tryter och välmåendet haltar. Kanske känner du dig lite väl mottaglig för virus och förkylningar. Kanske är sömnen störd. Kanske magen krånglar genom att vara uppblåst, förstoppad, för lös eller oregelbunden. Kanske huvud eller leder värker emellanåt. Kanske känner du dig pressad och på gränsen till att inte räcka till. Kanske huden är röd, inflammerad eller torr. Ditt sunda förnuft säger dig att du kan må bättre och du är intresserad av hur du kan göra det på naturlig väg genom enkla livsval, hellre än att underkasta dig krämpor och läkemedel. Du är beredd att göra små justeringar för att må bättre.

Friska val som passar dig

Det ska vara enkelt att göra friska val. Det som är rätt för en person behöver inte vara rätt för en annan – vi är alla individer med olika förutsättningar och sammansättningar. Därför är en individuell anpassning av dina friska råd essentiellt för att framgångsrikt nå bättre hälsa.

Kroppen, själen och sinnet är en helhet med fantastisk förmåga att skapa hälsa. Genom att stärka det friska stärker du immunförsvaret. Det kan du göra genom att påverka vad du äter, tänker och gör. Ett starkt immunförsvar ger dig energi, håller dig frisk och skyddar dig mot sjukdomar.

Frisk & stark – att vara i biobalans

Att vara i biobalans innebär att kroppens alla celler mår bra och lever i harmoni med varandra och omvärlden. När du och din kropp är i biobalans mår du bra fysiskt, mentalt och socialt. Du känner en inre styrka och livsglädje.

I långvarig obalans skapas sjukdomar. Hit hör till exempel de som vi kallar ”livsstilssjukdomar” såsom hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, diabetes, allergier och reumatiska besvär.

Ofta känner vi obalansen i kroppen långt innan en sjukdom slår ut. Kanske finns där diffusa symptom eller en olustkänsla, irritation, svikande minne, svårighet att koppla av, att sova, krånglig mage med gaser, diarré och/eller förstoppning. Kanske visar det sig som frekventa förkylningar till följd av nedsatt immunförsvar.

Var snäll mot dig själv och återställ balansen innan en sjukdom slår rot. Vänd processen! Om du kan skapa en sjukdom genom din livsstil, kan du likväl vända processen och skapa ”livsstilskraft”, dvs POWER for LiFE.

Allt runtomkring oss, utanpå som inuti, påverkar oss. Väder, kemikalier i luften och vad andra människor tänker är exempel på sådant vi inte kan påverka själva, det är bara att förhålla sig till. Men vi kan påverka vad vi själva äter, gör och tänker. I de flesta fall kan vi med dessa medel – val av mat, aktiviteter och tankar – själva skapa biobalans.

Det finns mycket forskning, vetenskapliga rapporter och kunskap om vad som är bra för människan. Många av oss är dessutom väl pålästa på dessa råd. Ändå känns det ibland som hopplöst att veta vad som är bäst för mig. Det är förståeligt, för alla goda råd är inte givet bra för alla vilket gör att motivationen tryter när kroppen eller hjärnan säger ifrån att den inte vill leva som råden lär. Vi är olika individer som har olika behov av balansering.

Bildillustration hur vad du äter, gör och tänker påverkar din känsla av välbefinnande

I vågskålen bland faktorer som du kan påverka själv – äta, göra, tänka – gäller det att hitta din väg till god hälsa. Var ärlig mot dig själv, lyssna inåt så hör du vad du behöver göra för att må bättre. Kanske behöver du jobba med en av dessa faktorer kanske ett par. Oavsett vad, ta det stegvis och fokusera på att lägga till goda vanor istället för att bygga murar av förbud.

Lycka till!

Missa inte texten under huvudrubriken Friska Fakta