hammare som krossar kryddor på ett träbord

POWER-modellen

Se även sidorna under Friska fakta: Friskvård – för vem, när, varför?, Matsmältning, Mineraler & VitaminerOkinawa planIFD – Inflammation Free DietAyurveda,

Kroppen, själen och sinnet är en helhet med fantastisk förmåga att skapa hälsa. Genom att stärka det friska stärker du immunförsvaret. Det kan du göra genom att påverka vad du äter, tänker och gör. Ett starkt immunförsvar ger dig energi, håller dig frisk och skyddar dig mot sjukdomar.

Din hälsa och ditt välmående byggs upp av vad du äter, tänker och gör. Detta i sin tur påverkar hur du sover och hur din mage mår. Sammantaget bidrar resultatet av detta till din känsla av välbefinnande.

Bildillustration hur vad du äter, gör och tänker påverkar din känsla av välbefinnande

Du kan direkt påverka vad du äter, tänker och gör. Svårare är det att direkt påverka hur du sover och tömmer tarmen (bajsar) – det sker när det sker. Men hur du sover och när/hur ofta och i vilken form du tömmer tarmen har stor betydelse för din känsla av välbefinnande.

Friska val är alltid kopplade till ett av verben sover, tänker eller gör. Genom att lägga in friska val som ett naturligt inslag i din vardag kan du på ett naturligt sätt stärka ditt immunförsvar och samtidigt öka ditt välmående liksom din känsla av välbefinnande.

 man i skjorta och kavaj som skrattar - halvkroppsbild mot vit bakgrundnärbild på kvinna som ler

FRISK & STARK – ATT VARA I BIOBALANS

Att vara i biobalans innebär att kroppens alla celler mår bra och lever i harmoni med varandra och omvärlden. När du och din kropp är i biobalans mår du bra fysiskt, mentalt och socialt. Du känner en inre styrka och livsglädje.

I långvarig obalans skapas sjukdomar. Hit hör till exempel det vi kallar ”livsstilssjukdomar” såsom hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, diabetes, allergier och reumatiska besvär. Lyssna på ordet – de kommer som ett trist brev på posten till följd av ens livsstil. Det som är så härligt är dock att precis som kroppen är kapabel att skapa sjukdom är den lika kapabel att skapa hälsa.

Det är aldrig för sent att göra friska val, men ju förr desto bättre. Ofta känner du obalansen i kroppen långt innan en sjukdom slår ut. Den visar sig i diffusa symptom som en olustkänsla, irritation, svikande minne, svårighet att koppla av, att sova, krånglig mage med gaser, diarré och/eller förstoppning. Den kan visa sig i frekventa förkylningar till följd av nedsatt immunförsvar.

Var snäll mot dig själv och återställ balansen innan en sjukdom slår rot. Vänd processen från nedbrytning till uppbyggande, gör friska val som ger dig ”livskraft”, dvs POWER for LiFE.

Visserligen kan du inte påverka allt som händer omkring dig, men tack och lov kan du vanligtvis påverka tillräckligt mycket för att kunna bygga dig en god hälsa.

    

ÄTA & DRICKA

Äter gör vi varje dag och att aktivt välja bra mat är för många ett enkelt och utmärkt sätt att positivt påverka sin hälsa. Det finns numer också mängder med vetenskapliga rapporter som bekräftar att matvanor har stor påverkan på hur vi mår.

Så vad är bra mat? Överlag är Livsmedelsverkets kost- och näringsrekommendationer utmärkta. Bland så kallade dieter är medelhavsdieten ett bra val för de flesta. Namnet kommer från att man uppmärksammade att människor i medelhavet drabbades av mindre hjärtkärlsjukdomar. Namnet till trots går det utomordentligt bra att välja råvaror med ursprung nära Sverige och Norden. Det viktiga är att du väljer din mat ur råvaror bland grönsaker, baljväxter, nötter, frön, frukt, fisk, raps- och olivolja. Havre, korn, råg och andra fiberrika spannmål passar också för dig som äter allsidigt.

Andra intressanta källor till bra matval är teorierna kring ”IFD” som står för Inflammation Free Diet vilket är vetenskap om mat som boostar immunförsvaret. Det är också intressant att se på hur de som lever längst gör varför jag gärna talar om ”the Okinawa style”. På Okinawa utanför Japan lever en av världens äldsta och friskaste befolkning, här finns intressant kunskap att lära av.

Förutom vad vi äter är det viktigt hur vi äter och hur bra kroppen är på att spjälka den näring som ges. Ibland är det viktigare med vad som kommer ut än vad som går in. En optimalt fungerande kropp tar hand om värdefull näring och sorterar bort samt skickar ut icke önskvärda toxiner (gifter).

I flertalet av fallen fungerar inte matspjälkningskanalen så effektivt som vi önskar. Det finns ofta anledning att titta närmare på hur man kan underlätta för att uppnå effektiv matsmältning och -spjälkning. Här kan du läsa mer om att äta på rätt sätt.

kvinna och man diskuterar över en laptop-fika tjej som sitter och spelar gitarr mot helvit bakgrund en person på racercykel fotad uppifrån så att endast benen och en arm syns en hand som knappar på en laptop 

GÖRA

Under rubriken Göra ingår allt från val av arbete till motionsvanor och fritidsaktiviteter. De stora underrubrikerna till Göra är Fysisk aktivitet och Socialt umgänge.

FYSISK AKTIVITET

Kroppen är byggd för rörelse. Enligt WHO är fysisk inaktivitet, stillasittande, den fjärde största orsaken till förtida död i världen.

Fysisk aktivitet bidrar till följande:

  • Benstomme, bindväv och brosk förstärks.
  • Hjärtat stärks och pumpar effektivare med högre slagvolym. Blodtrycket normaliseras, det ökade blodflödet stimulerar nybildningen av blodkärl, vilopulsen sjunker vilket avlastar hjärtat.
  • Musklernas kapillärer ökar i antal vilket förbättrar blodflödet och underlättar syretillförseln och upptaget av näringsämnen.
  • Den maximala syreupptagningen ökar.
  • Energiförbrukningen ökar, liksom förmågan att förbränna fett och kolhydrater.
  • Blodsockret blir stabilare tack vare en bättre insulinkänslighet.
  • Hjärnan påverkas så att minne, inlärning och koncentrationsförmåga blir bättre.
  • Sömnkvaliteten blir bättre vilket i sin tur minskar depressionssymptom som oro och ångest.
  • Stresshormoner som adrenalin minskar.

Listan med fysisk aktivitets positiva effekter i kroppen är imponerande lång. Så skönt att det räcker med kontinuerlig låg- till medelintensiv motion för att få ett läkande resultat! Med så kallad vardagsmotion kommer du riktigt långt: välj att gå eller cykla till jobbet helt eller delvis, välj alltid trapporna, rör på dig varje halvtimme (gå till skrivare, toa, hämta ett glas vatten, städa, diska, etc…). Bara att du rör på dig är bra för den fysiska hälsan, dessutom finns det ett klart samband mellan fysisk aktivitet och psykisk hälsa.

ett ben med fot på väg uppför en trappa man som går uppför trappor

Ta trapporna! Det är ett effektivt sätt att höja pulsen och ge hjärtpumpen välbehövlig träning.

Men det kan bli för mycket av det goda. När du tränar hårt bryter du ner kroppen. Då behöver du lägga extra energi på att hjälpa kroppen att bygga upp sig igen. Det gör du med bra mat och vila. Då kan du njuta av de goda resultat rent fysiskt och psykiskt som din hårda träning kan bidra med. Så kom ihåg att ta hand om dig själv extra väl när du tränar hårt.

SOCIALT UMGÄNGE

Människan är i grunden ett sällskapsdjur som mår bäst av att känna tillhörighet och kärlek. I flertalet studier påvisas positiva effekter för välmåendet hos människor med en trygghet i goda relationer, kärlek och uppskattning. Det är lika viktigt att själv känna kärlek som att känna sig älskad. Här är kvalitet viktigare än kvantitet avseende antalet personer du har i ditt umgänge.

”Allt som främjar känslor av kärlek och intimitet, närhet och samhörighet är läkande.”

Citat av Sanna Ehdin Anandala

Kärlek som ord är ett vitt begrepp och här kan kärleken vara riktad till så mycket mer än en livspartner. Men det som är viktigt under punkten SOCIALT UMGÄNGE är att du prioriterar din tid för att ge näring till dina goda relationer. Var lyhörd för vem, vilka, du mår bra av att umgås med. Dela med dig av din kärlek, umgås och må bra!

kvinna som ser ut att tänka ansiktsbild med grön bakgrund barn som sitter med ansiktet i händerna tittar uppåt och tänker man som tänker

TÄNKA

Kan tankarna påverka hur vi mår? Kan vi tänka oss friska? Det är stora och känsliga frågor som vetenskapen inte kan ge tydliga svar på. Men att tankarna påverkar oss hur vi mår fysiskt är helt klart. Två enkla exempel på detta är:

  1. Placeboeffekten. Vid forskning på ett läkemedels effekt måste man alltid ta hänsyn till placeboeffekten som en missvisningsfaktor för huruvida det är läkemedlets substanser som läker, eller patientens starka tro på att läkemedlet ska verka. (En och en annan forskare har nog svurit över att hen ska behöva ta hänsyn till placeboeffekten, när hen så gärna vill att det är ens läkemedel som är lösningen på det sjuka.)

Jag gillar att vända på det och se till det faktum att tankens kraft är så stark att den kan bota det sjuka. Hur kan vi istället använda oss av denna tankekraft och dra fördel av den? Det kommer inte vara läkemedelsindustrin som bekostar den forskningen. Det finns dock en bok, med vetenskaplig förankring, skriven i ämnet av Dr Lissa Rankin ”Medvetandet är starkare än mediciner” (finns inte kvar på svenska, se den engelska titeln. Tillägg av Cecilia 04/2018). I den kan du läsa om hur du går tillväga för att kunna tänka dig frisk/are.

  1. Bara tanken på xxx får mig att känna yyy. Vi har alla varit med om att någon gång verkligen känna en fysisk effekt i kroppen genom att bara tänka på något. Ett vanligt test för att illustrera detta är att du blundar, slappnar av, tänker på en citron som du skär i klyftor och sen ser du dig sätta tänderna i en av klyftorna. Sannolikt kommer du att känna hur det vattnas i munnen när du biter tag i den sura citronen. På samma sätt ger dina tankar information till dina celler i kroppen hela tiden. Goda tankar främjar goda känslor av välbefinnande.

Det är dock en konst att påverka sina tankar så att du når bestående fysiska resultat. Majoriteten av våra tankar kommer från det undermedvetna och de ändras inte bara genom att läsa en bok och tänka att ”nu är jag positiv och god i alla mina tankar”.  Men genom att gå till djupet med sig själv och vara öppen för sin undermedvetna kraft har du öppnat upp möjligheten att ”skruva lite i ditt sätt att tänka” för att på så sätt nå ökat välmående och därigenom öka känslan av välbefinnande.  

Du kommer långt med att vara ärlig mot dig själv, att lyssna inåt till vad du verkligen känner, att vara ödmjuk och icke-dömande inför dig själv och acceptera det du känner. Orka och våga agera på det du känner är viktigt för dig. Det kan vara att bearbeta en tanke och/eller att välja att göra något annorlunda. Om du till exempel vantrivs i ditt jobb kan du välja på att se på värdet av ditt jobb med nya ögon eller välja att byta jobb.

Mindfulness(=medvetenhet) är ett effektivt sätt att komma sig själv närmare, se nuet och känna vad du känner i stunden liksom att acceptera den känslan. Ett urval av effekter som du uppnår vid träning i mindfulness:

  • Bättre fokus, koncentrationsförmåga och uppmärksamhet
  • Lägre blodtryck
  • Bättre sömn

Detta bidrar till att du lättare känner vad du behöver för att må bra. Lyssna till det.

fabriksarbetare i gult regnställ kvinna vid telefon som lipar kvinna som sover vid laptop

NÅGRA EXTRA ORD OM ARBETE

Arbetet är värt att nämna lite extra i sammanhanget friska livsval, då det upptar en stor del av många människors tid per dygn. Trivs du på ditt jobb? Mår du bra på ditt jobb? Kan du läka dig själv på ditt jobb? Eller innebär ditt jobb dåliga förutsättningar för att äta bra mat, för mycket stillasittande, för hårt fysiskt slitage på kroppen, deprimerande stämning, tråkiga uppgifter, nedlåtande kultur/stämning?

Hur ska du kunna orka må bra om jobbet är så fel? Kan du må du bättre på ett annat jobb? Hur lätt är det att byta jobb i så fall?

Vi lever i ett privilegierat samhälle där de flesta av oss har goda förutsättningar för att kunna hitta balans och välmående i livet med arbetet inkluderat, vare sig du arbetar som städare eller VD. Det är lätt att skylla på förutsättningarna på arbetet, men svårare att ändra sig själv. Makten att må bra i sitt arbete ligger, i de flesta fall, hos dig själv. Du väljer själv om du vill:

  • …fortsätta att se på ditt arbete med dess uppgifter, kollegor och miljö såsom det är och vara nöjd med det.
  • …påverka förutsättningarna på arbetet till det bättre i form av att bidra till bättre stämning, vara en god kollega, verka för bättre arbetsmiljö, visa framfötterna för nya arbetsuppgifter.
  • …omvärdera din syn på arbetet. Jämfört med vad du har att välja på ”där ute” kanske ditt arbete med dess kollegor, sammanhang och inte minst lön är mycket värt.
  • …byta jobb till en arbetsplats med bättre förutsättningar för att du ska kunna må bra.

Du har ett val, använd det.

SUMMERING

Bildillustration hur vad du äter, gör och tänker påverkar din känsla av välbefinnande

Ditt välmående byggs alltså upp av vad du äter, gör och tänker. Det påverkar hur du sover (ja, både maten du äter, vad du gör och dina tankar påverkar hur du sover) och hur din mage mår (ja, både maten du äter, vad du gör och dina tankar påverkar vad och hur det du äter och dricker kommer ut). Allt detta tillsammans påverkar din totala känsla av välbefinnande.

Definitionen på hälsa enligt Världshälsoorganisationen WHO är:

Hälsa är ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande och inte enbart avsaknad av sjukdom eller funktionshinder.

Notera ordvalet välbefinnande. Du kan ha sjukdom och/eller funktionshinder och ha god hälsa! Det är din känsla av ditt fysiska, psykiska och sociala välbefinnande som skapar din hälsa.

I vågskålen bland faktorer som du kan påverka själv – äta, göra, tänka – gäller det att hitta din väg till god hälsa. Var ärlig mot dig själv, lyssna inåt så hör du vad du behöver göra för att må bättre. Kanske behöver du jobba med en av dessa faktorer, kanske ett par. Oavsett vad, ta det stegvis och fokusera på att lägga till goda vanor istället för att bygga murar av förbud.

Har du svårt för att sätta fingret på vad just du behöver för att må bättre? Eller på var du ska börja? Kanske känns det som att allt kan bli bättre och att ändra på allt går ju inte, så varför ens göra något? Att lyssna på grannen eller media är föga effektivt, för det som är bra för en person behöver inte vara bra för en annan. Om du känner att du kan och vill stärka ditt friska jag, men inte vet var du ska börja, går det utmärkt att söka hjälp.

En ayurvedisk hälsorådgivare kan hjälpa dig att hitta obalanser i kroppen, se rotorsaken till obalansen och ge konkreta råd för att balansera hela din kropp. En kostrådgivare kan hjälpa dig med kloka kostråd som passar ditt liv. En coach kan hjälpa dig med motivationen. En expert med flera kompetenser har bättre förutsättningar för att hjälpa dig att se dina behov i helheten.

Text: Cecilia Linhart

Uppdaterad: 2018-04-06


REFERENSER

Urval av referenslitteratur:

  • Franson, Kvist, et al. 1979. Människans fysiologi och anatomi. 1 uppl.
  • Abrahamsson L, Andersson A, Nilsson G, et al. 2013. Näringslära för högskolan. 6 uppl.
  • Rankin, L. 2013. Medvetandet är starkare än mediciner.
  • Ehdin Anandala, S. 2014. Nya självläkande människan.
  • Willcox B & C, Suzuki M. 2001. The Okinawa program.
  • Reinagel M. 2006. The Inflammation Free Diet Plan.

Webbsidor:


Mer friska fakta, samt boktips, hittar du under dessa länkar:

När behöver man friskvård? Några ord om tecken att vara uppmärksam på vid bedömningen av om du behöver vårda ditt friska jag.

Matsmältning Beskrivning av hur matsmältningen går till, från gaffel till toa.

Okinawa plan  Läs mer om Okinawa här

IFD – Inflammation Free Diet Läs mer om IFD här

Ayurveda Bokrecensioner på böcker om Ayurveda