närbild på en komule med gräs i munnen

Äta på rätt sätt är ibland viktigare än vad du äter

Maten ger oss energi för livet. Den hjälper kroppen med näring för att kunna bygga immunförsvar och nya celler. En välfungerande matsmältning är en viktig nyckel till välmående och hälsa. Många lägger stor vikt vid val av bra mat, vilket förstås är bra, men om kroppen inte klarar av att ta upp näringen har det mindre betydelse. Första steget till välmående genom bra mat är att äta på rätt sätt. Här följer några enkla ”äta-råd”.

Tugga maten väl, riktig väl.

Tänk dig att det påbörjar en mekanisk och kemisk nedbrytning av maten redan i munnen som är viktig för att magtarmkanalen ska kunna ta upp beståndsdelarna.

tre hungriga fågelungar i bo som sträcker upp näbbarna

Ät när du är hungrig.

Låter kanske självklart, men är det inte, för tänk så vanligt att man äter mest för nöjes skull, för säkerhets skull, för att maten serveras just nu…

grön skål visp kaksmet

Ät dig 75-80% mätt.

Tänk dig att magsäcken är som en bunke där du blandar all mat med mekaniska rörelser (som en degblandare) samt kemiskt med hjälp av enzymer (som lösningsmedel). I bunken behövs det plats över för att kunna blanda runt maten effektivt. Om den är proppfull fungerar blandningen betydligt sämre, både mekaniskt och genom att enzymerna inte blandas med maten så väl.

Att äta sig 75-80% mätt är vad kroppen behöver för att må bra. Testa! Du känner behaglig mättnad ca 20 min efter att du har slutat äta, då känslan av mättnad kommer lite senare.

Tips för att klara av att stoppa ätandet i tid!

Ta så mycket mat på tallriken som du ser att du behöver för att bli mätt. Ett bra grundmått är ”två knytnävar” med mat. Se på maten innan du äter. Ta en tugga i taget. Andas innan du tar nästa tugga. Ta dig tid, det är inte bråttom… När du ätit upp första portionen är du klar, ta inte om!  

fyra griskultingar som diar från sin mamma suggan

Ät på regelbundna tider, sittandes i lugn och ro och gärna i gott sällskap.

Du och din mage mår bra av att koppla av och ägna dig åt själva ätandet när du äter. Det innebär att du inte jobbar, läser eller ser på tv när du äter. Unna dig att äta i lugn och ro!

närbild på flera glas med smoothies i olika färger

Om det är bråttom då?

Om det är bråttom är det bättre att äta mindre och mer lättsmält mat! Tex soppa, smoothie el dyl. Om du äter smörgås komplettera den med små klunkar varmt vatten eller te så underlättar du matsmältningen, vilket är extra viktigt då din energi nu vill läggas på det du har bråttom att göra. 


Gillar du det här inlägget? Dela det gärna här: