armhåla i närbild på en kvinna i vit bikiniöverdel

Grymmans effektivt alt. till alu.klorid under armarna!

Antiperspiranter – dvs det många av oss lite slarvigt kallar för deodoranter – innehåller aluminiumklorid, en kemisk förening mellan alkohol och klor, som är giftigt för oss. Det finns två skäl till att ifrågasätta sitt användande av antiperspirant med aluminiumklorid:

  1. Aluminiumklorid är en giftig substans för oss. Symptom som eksem, inflammationer kan uppstå vid användande. Därtill finns det kopplingar till utvecklandet av alzheimer samt cancer i lymfkörtlarna.
  2. Aluminiumkloridens funktion är att den stänger till svettkörtlarnas utgångar vilket innebär att kroppens naturliga rening genom svettning stängs av där alu-kloriden applicerats.

En falang säger att den lilla mängden under armarna spelar ingen roll, andra säger att det gör det visst. Du bestämmer själv vad som passar dig, baserat på preferens, tro och eventuella symptom.

Min syn är denna: kroppen är en fantastisk apparat med många funktioner som tillsammans verkar för att vi ska leva och må bra. Vi omsätter energi och utsöndrar avfallsprodukter. När någon av funktionerna störs får det effekter. Så förutom att aluminiumklorid som substans kan vara skadlig, är det dumt att motverka kroppens naturliga rytm och stänga igen slaskporten så att skräpet behålls i kroppen.

två burkar antiperspirant och en burk deodorant på en vit bricka

För vissa är antiperspirant räddningen i vardagen och då är det fantastiskt om det hjälper, full respekt för det. Fortsätt använda det då, om du också mår bra i övrigt! 

Många av oss använder nog antiperspirant för att alla andra gör det. Hur mycket svettas du egentligen? I dagens renlighetens samhälle – hur illa kan det bli? Om du duschar i princip varje dag luktar inte svetten precis svett, den kanske upplevs som lite obekväm. Våga testa utan ”deo” en dag. Kör lukttest på kvällen. Hur gick det?

Är du orolig för att lukta illa? Testa då en klassisk äkta deodorant istället! En äkta deodorant innehåller bakteriedödande ämnen som gör att svetten inte luktar illa, men den låter kroppen svettas ut det den vill bli av med, vilket gör att den kan fungera enligt sin naturliga rytm. Här tycker jag att Urtekram har lyckats bra med sina deos, även Apotekets varianter funkar bra.

Grymmans effektivt alternativ till aluminiumklorid under armarna!

Vill du ha en ekologisk helt naturlig supereffektiv deodorant som du kan göra själv och som kostar minimalt lite? Då kan du blanda ihop denna:

1 del kokosolja, 1 del bikarbonat, 1 del potatismjöl, samt om du vill någon droppe eterisk olja för god doft. Blanda ihop och förvara i rumstemperatur i en tät burk. (Bäst blir den med en doftfri kokosolja. Biofood har en jättebra!)

Första gången är det lämpligt att blanda ihop 1 tsk av vardera ingrediens, sen – om du gillar den – är 1 msk åt gången lagom mycket vilket räcker i en-två veckor.


Gillar du det här inlägget? Dela det gärna här: