Ayurveda

Ayurveda betyder livskunskap. Genom en holistisk syn på människans välmående kan ayurveda även kallas för österländsk friskvård. Teorin i ayurveda grundar sig i att allting i livet påverkar oss alla, på gott och ont. Vissa moment i livet kan du påverka, andra är det bara att förhålla sig till. När du är mer balanserad är du stark i dig själv och påverkas därför inte på ett negativt sätt av omgivningen i samma utsträckning som när du är i obalans. Du kan själv påverka din egen balans genom att välja vad du stoppar i dig, vad du gör och vad du tänker.

Vid en ayurvedisk konsultation ser vi på din balans/obalans och ger individuella råd för hur du kan stärka dig och din balans för att du ska få äkta energi för livet, dvs POWER for LiFE.

Det finns många böcker skrivna om ayurveda. Istället för att skriva utförligt om ayurveda här väljer jag att kort recensera några av dem. Alla böckerna nedan kan beställas från internet via svenska sajter.


Bild på boken Livskraft i vardagen
Bok: Livskraft i vardagen med inspiration av Ayurveda

Titel: Livskraft i vardagen Titel: Livskraft i vardagen – med inspiration av Ayurveda. Författare: Eva Forsberg-Schinkler.

Livskraft i vardagen är en lättläst bok som är en utmärkt förstabok för att få bra förståelse för ayurveda. Eva har valt titeln efter översättningen av ayurveda som betyder ”livskunskap”. Jag tycker att Eva på ett enkelt sätt beskriver grundfilosofin med ayurveda och hur vi kan använda oss av den kunskapen i vårt dagliga liv för att få just ökad livskraft i vardagen, det vill säga varje dag i vårt liv.

Trots avsaknaden av bilder tycker jag att boken är mycket bra och den rekommenderas varmt till alla.


Bild på boken "Ayurveda för kropp och själ"
Bok: AYURVEDA för kropp och själ

Titel: Ayurveda för kropp och själ. Författare Peter Ljungsberg & Eva Sanner.

Ayurveda för kropp och själ är en av få böcker skriven i Sverige som på ett pedagogiskt sätt beskriver ayurveda.

Den här boken är uppskattad av många och beskrivs som pedagogisk och innehållsrik. Därför vill jag tipsa om den, trots att jag själv inte har läst den.

 


Bild på boken The Ayurveda Bible
Bok: The Ayurveda Bible

Titel: The Ayurveda Bible – the definitive guide to ayurvedic healing. Författare: Anne McIntyre. Språk: engelska.

The Ayurveda Bible är en liten (14 x 16,5 x 2,5 cm) tegelsten i lyxigt glatt papper fullspäckad med information och härliga färgglada bilder. Den är mycket fint illustrerad vilket gör det till en fröjd att bläddra och läsa i den. Anne McIntyre skriver rakt på om det som är viktigt, utan att flyta iväg och bara skriva en massa text. Varje sida känns som viktig, intressant och utbildande. Boken kan läsas från pärm till pärm, eller användas som uppslagsbok.

Den rekommenderas lika mycket till dig som är nybörjare liksom till dig som är mer avancerad i din ayurvedakunskap.


Bild på boken The Ayurveda Encyclopedia
Bok: The Ayurveda Encyclopedia

Titel: The Ayurveda Encyclopedia – natural secrets to healing, prevetion & longevity. Författare: Swami Sadashiva Tirtha. Språk: engelska.

The Ayurveda Encyclopedia är som titeln anger en uppslagsbok. Den är en guldgruva med en massa information om allt från fysiologi enligt ayurvedisk filosofi till sjukdomars rotorsaker och örter & livsmedels energier och påverkan i kroppen. Den berättar om pancha karma (detox, rening), meditation, ljudterapi, andningsövningar, etc.

För dig som engagerar dig i ayurvedisk livskunskap på ett mer avancerat sätt är detta en självklar bok att ha.


Bild på boken The Complete Book of Ayurvedic Home Remedies
The Complete Book of Ayurvedic Home Remedies

Titel: The Complete Book of Ayurvedic Home Remedies. Författare: Vasant Lad. Språk: engelska.

Med titeln The Complete Book of Ayurvedic Home Remedies tror man lätt att boken bara innehåller tips på kurer (home remedies) av olika slag. Så är dock inte fallet. I de inledande 106 sidorna beskriver Vasant Lad ayurvedafilosofin kopplat till livet, kroppen, själen och sinnet. Han beskriver hur du tar reda på din mentala och fysiska konstitution och hur sjukdom uppstår. Vidare ger han tips på hur du kan stärka det friska genom kloka livsval och stärkande kurer i vardagen. Sen följer cirka 150 sidor med tips på kurer där du i alfabetisk ordning kan söka upp lämplig kur för det mesta från tinnitus, matsmältningsproblem och värk till acne, mjäll och eksem. Det här är en lättläst bok på engelska. Jag gillar den! Men den beskriver vissa ayurvediska kurer, tex åderlåtning och kräkning, som är förbjudna eller som man inte bör hålla på med. Döm ej boken i sin helhet för dessa kurer som vi inte sysslar med i västerlandet och troligen inte i österlandet heller, det är en sådan liten del.

Jag tycker att framför allt bokens inledande 106 sidor är mycket välskrivna och intressanta. Resten läses lättast som uppslagsverk.


Bild på boken Ayurveda - The Science of Self Healin
Bok: Ayurveda – The Science of Self Healing

Titel: Ayurveda The Science of Self Healing. Författare: Vasant Lad. Språk: engelska.

Ayurveda The Science of Self Healing är en praktisk guide som bland annat beskriver ayurvedisk diagnosticering genom puls, tunga och naglar. Den listar ett lämpligt husapotek och förslag på kurer och terapier vid olika tillstånd.

Det här är en liten enkel bok vars främsta bidrag är just att den beskriver lite mer än vissa andra böcker om diagnosticering, samt så visar den några bra illustrationer. Resten som står i boken finns till stor del skrivet även i andra böcker, varför jag inte rekommenderar dig att köpa in den här boken som din enda ayurvedabok. 


Har du andra böcker om Ayurveda som du vill tipsa mig om? Hör av dig! cecilia@powerforlife.se