”Har du tid att vara sjuk” brukar frågan lyda. Med tanke på att det är både kostsamt och obehagligt att vara sjuk behöver man inte ens vara högpresterande chef för att svara nekande på den frågan. Därför känns svaret på den omvända frågan självklart, typ ”ja, såklart har jag tid att vara frisk, det är det enda jag har tid med”.
Många högpresterande chefer har koll på vad som är bra för hälsan. Flera prioriterar träning – gärna hård, intensiv och effektiv. Med träningen på plats kan maten väljas med snäppet mindre omsorg, även om ekologisk GI-snål mat prioriteras framför enkel snabbmat. Så till sömnen – precis som träningen är den ofta kort och intensiv. Arbetet går på räls, affärerna går fint, du föregår med gott exempel för personalen och livet rullar på… Men så kommer en affärsresa emellan och stör balansen, träningen går i stå, den onda nacken gör sig påmind, sena arbetskvällar stör nattsömnen, magen krånglar, du blir förkyld, etcetera. Plötsligt känner du tydligt att tiden inte räcker till för att vara krasslig och prestera på topp – samtidigt. Om du känner så här, hur ofta känner din personal så här? Hur påverkas affärerna av en svacka i prestationsnivån? En gång, ingen gång… men flera gånger – vad kostar det? Hur påverkar det varumärket, intäkterna, kvaliteten i leveranserna? Hur påverkar det ditt eget välmående?
Som högpresterande chef med tight schema är det essentiellt att integrera friska val som en del i ditt vardagsliv, så att du inte behöver lägga extra tid på att förbli frisk.
Här följer några snabba råd till dig med toppjobb som vill förbli frisk, må bra och föregå med gott exempel för din personal:
1. Ät mat som bygger friska celler och starkt immunförsvar.
Det är skillnad på mat och mat. Bra mat bygger friska celler och starkt immunförsvar, dålig mat bryter ner celler och immunförsvar. Eftersom det tar lika lång tid att äta bra mat som dålig är valet enkelt om du vill hålla dig frisk. Det enkla rådet är att alltid sikta på att intaget av mat som bygger dig stark är högre än det motsatta. På flyget köper du helst bra mat på marken innan du lyfter. Kaffe, te och alkohol är alla okej i måttliga mängder.
2. Rör på dig i vardagen.
Om du vill hålla dig frisk vinner du mest på att röra dig kontinuerligt i vardagen, snarare än genom hård träning. Ta trapporna, gå till möten, cykla istället för att ta bilen – ta helt enkelt varje chans till att röra på dig i vardagen. Träning är förstås inte fel, men den bryter ner immunförsvaret genom att skapa stress och fler fria radikaler i kroppen vilket ställer ännu högre krav på att du äter mat med mycket antioxidanter som balanserar detta.
3. Prioritera sömn före kl 24.
Under sömnen repareras kroppen, nya celler bildas, immunförsvaret byggs upp. Både för lite och för mycket sömn kan göra dig trögtänkt och nedstämd – inte bra för affärerna! Bäst är sömnen före kl 24 så tipset är att lägga sig mellan kl 22-23 och gå upp senast kl 6.
4. Lyssna på kroppens viskningar.
Agera i tid, istället för att reagera när kroppen skriker och du har blivit sjuk. En sjukdom utvecklas ofta under lång tid. Processen kan vändas genom friska val, den är lättare att vända i ett tidigt skede snarare än när det har gått långt. Säger sig väl självt, men tänk så svårt det är att lyssna på kroppen… Gör det! Agera i tid. Innerst inne vet du vad du behöver för att må bra. Matvinnare som du ska satsa på att äta ofta och mycket av är avokado, färgglada grönsaker, lök (alla sorter!), nötter, raps- och olivolja samt fisk. Krydda friskt med gurkmeja, cayennepeppar, ingefära och curry. Kort sagt – tänk grönsaker, fisk, nötter. Känner du dig tveksam rekommenderas Livsmedelsverkets matråd. Så visst har du tid att vara frisk. Du till och med spar tid på att vara frisk! På samma sätt som vi talar om bästa pris vs bästa totalpris, kan du med enkla friska val säkra ett bästa totalmående – för dig och företaget.