Stenar på hög på en klippa med hav i bakgrunden

Meditation gör livet behagligare att leva

Är du nyfiken på meditation och vad det kan ge dig? Rent konkret alltså, vad vinner du på att meditera? Den frågan kan bara du svara på, och det först efter att du testat i några månader. Men det där med att behöva testa i några månader kan kännas som en tidsödande hög tröskel som gör att uppgiften läggs på vänt… Att det finns fördelar att vinna tycks förvisso de flesta förstå och vara överens om, men frågan är om de fördelarna väger tillräckligt tungt för att du ska känna motivation att testa?

Jag har testat i drygt ett år och delar här med mig av mina erfarenheter. Kanske de kan bidra som inspiration eller beslutsunderlag för dig.

Helt kort – meditationen har förändrat min känsla och upplevelse i livet. Den har gjort mitt liv rikare, tryggare och mer behagligt. Meditationen är en del i min morgonrutin. Enstaka dagar blir den inte av. Då känner jag mig mentalt naken, lite bräcklig. Min morgonmeditation omhuldar mig i ett grundat lugn som följer mig genom dagen.

Så här började jag

Min man anmälde mig till kursen i meditation. Något motvilligt gick jag dit. Trots att den var på en akademi som jag gillar och varit på många gånger förr. Men det var det där med tiden. Hela sju gånger skulle kursen vara. Dessutom skulle jag behöva avsätta tid varje dag för att meditera. Hur ska jag orka ta mig tid till det, tänkte jag. På riktigt, jag tänkte det.

Läraren började kursen med att fråga oss deltagare vilka positiva effekter vi trodde att vi skulle kunna få om vi mediterar regelbundet. Allt från bättre sömn, harmoni och (ökat) välmående till förmåga att ta bättre beslut, svarade vi. Jodå, det motiverade att testa.

Därefter följde ett upplägg där vi fick instruktioner och individuella mantran samt i uppgift att meditera mellan 5 och 10 min på morgonen och kvällen varje dag. Vi träffades mer frekvent i början och med en månads uppehåll som längst på slutet. I träffarna delade vi erfarenheter från meditationen, fick ny kunskap av läraren samt mediterade gemensamt i grupp (vilket är otroligt häftigt eftersom det är så kraftfullt!). Successivt uppmanades vi att öka tiden till 15 till 20 min per meditation, men aldrig mer än 20 min.

En glasbubbla med ett träd som speglar sig i bubblan

Redan efter några dagar kände jag ett lugn inombords, och det förstärktes över veckorna och månaderna. Jag märkte att situationer som tidigare hade fått min stressreaktion att gå igång kändes inte så störande längre. Stadigt förankrad i min egen trygghet hade jag tillgång till hela min hjärnas kreativitet och beslutsförmåga – check på förmågan att kunna ta bättre beslut!

De stressande situationerna kunde vara dagliga småsaker som händer titt som tätt. Jag hade inte ens insett att de stressat mig. Faktum är att allt som får oss att gå upp i varv, eller ner i varv med för den delen, är ett stresspåslag. Ibland är det positivt laddat och nödvändigt för att vi ska bli skarpare och fokusera på vår uppgift. Men allt för ofta är det negativ stress som bryter ner oss. Först i mitt mer grundade jag kände jag skillnaden.

Mer konkreta exempel på negativa stressituationer och hur jag började uppleva dem:

  • Sådant jag inte kan kontrollera själv (skrivaren som inte funkar, en bilförare som kör illa, vädret är dåligt, Netflix står och laddar, och laddar…).
    • Det blev kristallklart att jag inte kunde kontrollera det som hände, mitt fokus gick istället helt till ”hur förhåller jag mig till den här situationen bäst? Hur löser jag konsekvensen av det här (jobbiga) som händer?” Check på bättre lösningsfokus!
  • Självkänsla som sviker (kollegan vänder ryggen till mig när jag talar med den, jag har gjort fel, någon sa något som kändes som en pik mot mig).
    • Med mitt inre lugn fick jag en klar bild över situationen och kunde se att inget av det hade med mig att göra: att kollegan hade bråttom till sitt möte, att om jag gjort fel fick jag väl göra om och göra rätt eller bara lära mig av det fel jag gjort, att personen som sa något pikande inte alls lät så pikande längre utan hade en klok välmenande poäng. Check på bättre självkänsla!
  • Tidspress (för mycket att göra på för kort tid).
    • Realismen blev tydlig, istället för att stoppa huvudet i sanden och kämpa på med bultande hjärta kunde jag se helheten och acceptera att jag behövde planera om vilket jag gjorde med tillgång till min kreativa lösningsorienterade samarbetsvilliga hjärna – check på det med!
  • Kunskapsbrist (jag kan inte, jag förstår inte).
    • Känslan av att jag inte behöver kunna allt landade behagligt i mig, acceptansen av att min lösning inte är den enda eller den bästa. Puh, skönt. Stark tro på mig själv utan behov av att prestera eller bevisa mig!

Närbild på grönt löv med droppar av dagg

Förutom att jag känner att jag står stadigare i mig själv med bibehållet lugn är jag också mer närvarande i nuet. Jag upplever mer i stunden jämfört med innan. Coolt. Livet består ju av en massa nu. Inte då och inte snart, bara nu. Så skönt att kunna vara med i nuet – check på ökad harmoni!

Under kursens gång, cirka två månader, mediterade jag morgon och kväll. Därefter gick jag över till att meditera varje morgon precis när jag vaknar. Det gör jag med mitt mantra ca 10-15 min på fri hand, utan klocka. Det är skönt – och jättebra – att få in en eftermiddags- eller kvällsmeditation också men det har visat sig vara svårare för mig att få in den som rutin. Därför är jag nöjd med att morgonrutinen är väl etablerad och att den ger så mycket.

Den här meditationstekniken kallas för Source och den lärs ut av Skandinaviska Ayurveda-Akademin. Den påminner om andra meditationer med mantran. Jag tycker att Source-tekniken är enkel, kravlös och mycket välgörande (samt prisvärd). Om du är intresserad kan läsa om den här.

OBS! Detta är inte reklam. Bidra gärna med dina tips på bra kurser i meditation via kommentarerna. Jag är övertygad om att det finns fler bra kurser att tillgå. Därtill tror jag helt säkert att behovet och intresset är stort, så dela gärna 🙂