Aubergine, tomat och sallad i närbild

Detox med guldkant

Det är nytt år, vi går mot ljusare tider och motivationen för att lägga in nya goda livsvanor är hög hos många. Varför inte rivstarta med en detox! Eller… det är ju så tråkigt, är det värt det?

Detox i bemärkelsen att undvika: alkohol, kaffe, socker, gluten (mjöl, bröd), komjölk, kött – och istället satsa på att äta dig mätt enbart på ren och lättsmält mat såsom grönsaker, alger, baljväxter, nötter, oljor och lite frukt. Det vill säga inget vin till maten, ingen bearnaisesås till … nej just det: till inget kött, ingen efterrätt, inget smör på ingen macka, inget kaffe, inte ens pasta till middag… Det blir en massa inte och ingen; återstår gör endast grönsaker, bönor och nötter smaksatt med olja och kryddor som intas med vatten, grönt te och andra örtteer.

Fördelen med detox är att kroppens system får en möjlighet att rensa ut sig från slaggprodukter som bildas av svårsmält mat. Slaggprodukterna som ansamlas i kroppen orsakar inflammationer som i sin tur kan leda till livsstilssjukdomar dit bland annat tex hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, ledbesvär och magbesvär räknas in. Det tar vanligtvis flera år för kroppen att utveckla en sjukdom och genom att detoxa bromsar du sjukdomsutveckling och du kan till och med vända processen till tillfrisknande.

Nackdelen med detox, tycker jag, är att det är tråkigt. Plötsligt känns all mat som förbud och sociala situationer med gemensamma måltider innebär en massa krångel. Dessutom tillhör jag den kategorin människor som älskar att äta och har svårt för att gå hungrig (enligt ayurvedisk definition är detta människor med mycket av doshan Pitta i sig).

Knepet för att skippa detox och må bra ändå

Hur göra då? Mitt knep är att alltid äta mig mätt på ren mat och festa loss på godsaker i små mängder, utan förbud. Det innebär att jag kan och får äta allt, men att jag begränsar mängden av allt som är svårsmält. Man kan säga att detta är en ”heltidsdetox med guldkant” som fungerar utmärkt även i de flesta sociala sammanhang 🙂

Funkar det för alla?

Ja, teoretiskt sett så gör det det. I praktiken handlar det om vilka livsval du gör avseende vilken mat du vill äta.

Om du älskar mat och dryck som tillhör kategorin svårsmält och om du avser ha denna mat som bas in din kosthållning så rekommenderar jag varmt detox ett par veckor några gånger om året. Vem vet, kanske du blir sugen på mer av den goda rena maten, kanske du glider över på ”detox med guldkant” som bas istället.

Lycka till och ha ett gott 2016!


Gillar du det här inlägget? Dela det gärna här: