Gör något nytt – bli smartare och få roligare på köpet!

Det är BRA att våga utmana sig själv med att göra NYA saker! Hjärnan behöver stimulans och det får den när du gör nya saker. Därför finns det en poäng med att våga testa det nya, om du står och väger mellan två val. Bloggen är skriven för Wise Consulting, läs den på sin ursprungsplats här eller inklippt nedan.


Suger jobbet? Känns det som att det du gör har du gjort tusen gånger? Du tänker kanske, ”jobbet är väl okej, kanske inte världens roligaste, vore det inte för lönen så…”

På frågan ”vilket är det roligaste jobb du har haft, eller när var den roligaste tiden i din karriär?” svarar de flesta antingen sitt första jobb eller den första tiden på ett nytt jobb.

Intressant slump? Nej, det stämmer väl överens med det forskningen visar – att vi behöver stimulera våra hjärnor för att fortsätta utvecklas. Då blir vi smartare och det blir roligare. När du börjar ett nytt jobb utsätter du din hjärna för en rejäl utmaning. Den behöver beakta en mängd nya frågor, inte bara nya arbetsuppgifter utan även hur du ska förhålla dig till nya kollegor, ny företagskultur, nya processer samt (oftast) en ny adress att ta dig till. Inledningsvis får du vässa dig till max: koncentrera dig på att hitta lösningar på helt nya problem, lära dig nya saker, rutiner och processer samt visa ditt bästa jag. I detta läge – när du utmanar dig själv i att göra något helt nytt – stimuleras din hjärna till att utvecklas och du blir faktiskt lite smartare i takt med att nya hjärnceller aktiveras.

Men om jag är nöjd med mitt arbete som är detsamma sen tio år tillbaka, måste jag byta jobb för att förbli smart? Nej såklart inte! Men du behöver söka utmaningar på annat håll. Hjärnan behöver stimulans för att inte fördummas.

En tom kontorsplats fotad framifrånNu kan man tro att hjärnan är klok nog att förse oss med en inre sund drivkraft som hjälper oss att anta nya utmaningar för optimal egenutveckling. Men icke! Hjärnan är lat: förändring kräver energi och det möter motstånd, istället älskar den vanor och föredrar trygghet. Den vill helt enkelt spara på energi och struntar högaktningsfullt i om vi blir lite dummare som följd av utebliven utmaning. Uttrycket ”man vet vad man har, men inte vad man får” passar den lata hjärnan utmärkt.

Som tur är har vi en motpol till latheten i hjärnan: vår nyfikenhet. Den driver oss framåt till att vilja upptäcka nya saker, och det är nyfikenheten som har hjälpt oss människor att utveckla både oss själva och samhället till att bli det vi är och har idag. Nyfikenheten får oss att tänka i termer av utveckling som är positivt laddat för hjärnan, inte förändring som har en negativ laddning.

Känner du en liten pirrande lockande nyfikenhet som trugar på om att det är dags testa något nytt? Då är det sannolikt en signal från din hjärna om att det också är dags att testa något nytt. 

Lyssna inåt och var ärlig mot dig själv så känner du inom vilket område du vill utveckla dig. Min erfarenhet säger att det ofta är jobbet vi vill utveckla på något sätt (vilket är naturligt med tanke på all tid vi spenderar på jobbet). Samtidigt som dess starka trygghetskoppling gör att vi undviker just byte av jobb in i det längsta (vilket också är naturligt kopplat till hjärnans lathet och trygghetsbehov).

Här hamnar vi i en inre dialog; å ena sidan trygghet, å andra sidan spänning och utveckling? Här gäller det att påminna sig själv om att livet handlar om mer än trygghet och plikt. Bejaka därför nyfikenheten. Tänk på att när du utmanas i att göra nya saker får du roligare och blir smartare på köpet. Det är du värd. Fastna inte i att det bara är en drömtjänst som är rätt för dig. Det är i det nya som du utvecklas. Bredda fältet och fundera på i vilka nya sammanhang du kan låta dig utmanas. Det är bättre att tycka om det du gör, än att göra det du tycker om.

Texten LIKE på små träbrickorTänk att få uppleva känslan av den bästa tiden i din karriär om och om igen – inte hela tiden varje dag, det är orimligt, men på regelbunden basis flera gånger i veckan. Det går. Använd verktygen nu när du vet hur din hjärna funkar: lyssna inåt, bejaka nyfikenheten och våga utsätt dig för nya utmaningar!

Cecilia Linhart arbetar som karriärcoach på Wise Consulting.

Den här bloggen har inspirerats av boken ”I huvudet på en banbrytare” av Viggo Cavling och Katarina Gospic, Brombergs förlag 2017 samt av artikeln ”Gjoer noe nytt – og bli smartare” av Lisbeth Pettersen i norska Tara nr 4/2018.