Närbild glad tjej och trumpen kille av två ihopklippta bilder

Yippie, jag tänker mig frisk! (eller) Hjälp, jag råkade tänka mig sjuk…

Tro kan försätta berg och tankens kraft är mäktig. Visst vore det skönt att skippa alla mediciner, bästa maten och fysiska övningar för att bara ställa in hjärnan på rätt tankar och så vips blir du frisk! Värre känns ju självanklagelsen i att ha tänkt sig till en sjukdom…

Hur är det då? Kan vi då tänka oss friska och likaså tänka oss sjuka? För nog hänger de samman de där två – kan du tänka dig frisk så kan du likväl tänka dig sjuk. Tanken på att vi kan använda oss av tankens kraft och tänka oss friska från allehanda åkommor är lika intressant som besvärande.

I boken Medvetandet är starkare än mediciner, av Dr Lissa Rankin, får vi läsa om vetenskapliga bevis för att du kan läka dig själv. Här ges flera exempel på att du faktiskt kan både tänka dig sjuk liksom tänka dig frisk. Att kroppen själv besitter kunskapen att vända en sjuk process till att bli frisk är vida bekräftat vid forskning på läkemedel där hänsyn alltid måste tas till placeboeffekten, det vill säga det faktum att kroppen tillfrisknar vid tron på att den får rätt medicin även om medicinen består av overksamma ämnen. I boken får du dock också läsa att det inte är så enkelt att bara styra om tankarna, varför placeboeffekten inte alltid fungerar.

Ja, jag tror att du kan både tänka dig sjuk och tänka dig frisk i många avseenden, men jag tror inte att det alltid gäller.

Kroppen är som en superkomplex kemifabrik, den påverkas av allt vi gör: från allt vad vi stoppar i oss till allt vad vi gör – fysisk aktivitet, andning, socialt umgänge – till allt vad vi tänker.

Illustration av relationen mellan Äta Göra Tänka att de hänger samman

För att må bra och uppnå en känsla av välbefinnande behöver du ha balans mellan de här tre. Gör du avkall på en av dem kan du kompensera till en viss grad med en annan, och det är här dina tankar kommer in och kan kompensera för ett visst avkall på någon annan. Men om du till exempel bara äter skräpmat och tränar hårt, som båda skapar mängder med fria radikaler och bryter ner kroppen rejält, är det löjligt att tro att du kommer förbli frisk över tid genom att ”ha rätt mindset och tänka rätt tankar”.

Underskatta inte värdet av att äta och dricka näringstät föda, eller värdet av bra fysisk aktivitet liksom gott socialt umgänge. Faktum är det du får i dig, fysisk aktivitet och socialt umgänge påverkar bildandet av olika hormoner som i sin tur påverkar dina tankar.

Allt hänger helt enkelt samman!

Tankens kraft är mäktig, men den är inte allena styrande för mäktigare är hela du med kropp och själ inräknat.

Må väl!

/Cecilia


Figuren ovan med Äta, Göra och Tänka beskrivs mer på sidan Friska Fakta här på powerforlife.se.

boken Medvetandet är starkare än mediciner

Lästips!

Boken Medvetandet är starkare än mediciner, 2013, skriven av Dr Lissa Rankin är mycket läsvärd och rekommenderas varmt till dig som är intresserad av hur tankens kraft kan påverka dig och och ditt välmående. Dr Lissa Rankin beskriver vetenskapen bakom tankens kraft och ger konkreta tips på hur du kan gå tillväga för att dra fördel av din egen tankekraft.


Gillar du det här inlägget? Dela det gärna här: